Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

πορεία στη λάρισα την δευτέρα

Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές,

οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές



Με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό, ένα κύμα οργής ξέσπασε σε όλη τη χώρα. Άτομα από διάφορες κοινωνικές ομάδες, μαθητές, μετανάστες, άνεργοι, φοιτητές, εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους. Για 2 εβδομάδες αναταράχτηκε η κοινωνική γαλήνη και η κανονικότητα. Η οργή εκφράστηκε μέσα από πορείες και εκτεταμένες συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, επιθέσεις σε τράπεζες, καταλήψεις σε δημόσια κτίρια και παρεμβάσεις σε Μ.Μ.Ε. .

Παράλληλα όμως οξύνθηκε και η κρατική καταστολή. Τόνοι χημικών έπνιξαν τα κέντρα μικρών και μεγάλων πόλεων. Εκατοντάδες άνθρωποι ξυλοκοπούνται από τις «δυνάμεις ασφαλείας» και 200 περίπου συλλαμβάνονται, ενώ πολλοί από αυτούς προφυλακίζονται αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας στη Λάρισα, τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου συλλαμβάνονται 19 άτομα, εκ των οποίων 17 ανήλικοι. Όλοι κατηγορούνται με βάση τον τρομονόμο. Την επομένη, ο δήμαρχος Τζανακούλης και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Τζίκας, σε άψογη συνεργασία με την αστυνομία, παραπλανώντας και τρομοκρατώντας ,κινητοποιεί ακροδεξιούς, παρακρατικούς και δήθεν «αγανακτισμένους πολίτες», σκορπώντας φήμες ότι ορδές κουκουλοφόρων καταφθάνουν για να καταστρέψουν την πόλη. Κρατώντας ρόπαλα, σε ένα παραλήρημα πατριωτισμού και σεξισμού, βρίζουν και προπηλακίζουν κόσμο στο κέντρο της πόλης. «Βοηθούν» σε 6 νέες συλλήψεις, ενώ επαίρονται ότι πήραν το νόμο στα χέρια τους. Το αποκορύφωμα είναι η προφυλάκιση 4 εξ’ αυτών.

Μεγάλη σημασία έχει ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο τρομονόμος σε διαδηλωτές. Με ένα γελοίο κατηγορητήριο, κατηγορούν ανήλικους για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης. Με αυτό τον τρόπο στοχοποιούνται ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες που επιλέγουν να αντιστέκονται. Πλέον, ο τρομονόμος αφορά και συγχρόνως απειλεί ολόκληρη την κοινωνία. Αν στην αρχή του πλήττει ανήλικους, μπορούμε να φανταστούμε τη συνέχεια…εργαζόμενοι που διεκδικούν, φοιτητές που διαδηλώνουν, οποιοσδήποτε αντιστέκεται είναι στόχος. Ο τρομονόμος είναι ουσιαστικά η θωράκιση του κράτους στον «εσωτερικό εχθρό».

Μέσα σ’ όλα αυτά η θέση μας δεν μπορεί να είναι στον «καναπέ», αλλά στο δρόμο. Απέναντι στη γενικευμένη απάθεια και τον ατομισμό προτάσσουμε την συντροφικότητα και την αλληλεγγύη. Αν δεν αντισταθούμε, θα καταλήξουμε σε μια κοινωνία όπου η κυρίαρχη αξία θα είναι η ρουφιανιά και κινητήριος δύναμη ο φόβος.



Καλούμε σε πορεία την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, 18:00.

Προσυγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου.



ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ


κατειλημμένος χώρος ιατρικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: